Ce trebuie să cunoaștem înainte de a ne porni o afacere ?

In aceasta serie dedicata celor la inceput de drum in afaceri, voi incerca sa prezint cat mai succint posibil o serie de minime informatii pentru a putea lua o decizie informata.

Aceste articole nu sunt scrise cu intenția de a înlocui o consultanță calificată – ci reprezinta un prim pas în explicarea unor noțiuni economice și contabile de bază.

Primul pas – să ne înființăm o “firma” !

Suntem nevoiti sa luăm prima decizie – ce formă de societate este recomandabilă din punct de vedere al flexibilității pe termen mediu și lung, al costurilor, taxelor, impozitelor și al birocrației.

În România, în momentul de față putem să ne deschidem afacerea sub diverse forme de organizare –  persoană fizică sau societate comercială.

Două forme sunt cele mai des utilizate:

• PFA – persoană fizica autorizată cu variantele : persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, intreprindere familiala.
• SRL – societate cu răspundere limitată

Vreau sa va prezint pe scurt avantajele si dezavantajele fiecareia din cele doua forme.

 

Aspecte

PFA SRL
1 Calificarea fondatorului DA – necesar NU
2 Procedură înființare Simplă Medie
3 Angajați Maxim 3 PFA / 8 II Nelimitat
4 Obiect activitate Maxim 5 PFA / 10 II Nelimitat
5 Răspundere Nelimitată în limita averii proprii a fondatorului În limita capitalului social
6 Radiere Simplă Medie
7 Birocrație Funcție de dimensiunea afacerii Funcție de dimensiunea afacerii
8 Contabilitate Partida simplă, opțional partidă dublă Partidă dublă
9

Expert contabil

(studii superioare)

Opțional dar recomandat cel puțin pentru declaratii Necesar – contract sau angajat
10 Bilant PFA nu are bilanț Persoană angajată cu studii superioare economice sau contract cu expert contabil membru CECCAR

 

  1. calificare – la PFA trebuie sa prezinti un document care sa dovedeasca calificarea – diploma, certificat de absolvire, etc. Pe societate comerciala – nu e nevoie sa ai calificarea respectiva pentru a infiinta o societate – exista si aici cazuri speciale – profesii liberale, farmacie, etc
  2. Procedură inființare – PFA are o procedură mai simplă decât in cazul SRL dar principalii pași sunt aceeași – rezervare nume, sediu, etc. 
  3. numar angajati – pe PFA poti angaja maxim 3 persoane, pe II maxim 8 persoane. Pe societate comerciala nu ai aceste limite.
  4. obiect de activitate – iarasi cu limite – PFA maxim 5 clase CAEN, II – 10 clase CAEN. Societatea comerciala nu are aceste limite.
  5. raspundere – la PFA se raspunde cu tot patrimoniul personal al titularului – casa, automobil, etc.. In cazul SRL raspunderea este in limita patrimoniului societatii ( adica bunurile si marfa din societate plus banii din cont ), care e separat de patrimoniul celui care a infiintat societatea
  6. radiere – PFA simpa. SRL mai complicata – necesita intocmirea de documente suplimentare.
  7. contabilitate
    • PFA –contabilitatea se poate tine si fara expert contabil dedicat. Nu e recomandat mai ales la inceput deoarece aspectele fiscale si contabile sunt aceleasi ca si in cazul unui SRL. E recomandat sa aveti actele verificate de catre un expert contabil minim trimestrial.
    • SRL – contabilitatea se tine de catre administrator – fie direct fie prin delegare – angajat sau contract cu un expert contabil ( autorizat CECCAR ). Bilantul trebuie certificat de catre un economist cu studii superioare – angajat sau contract.
  8. bilant – bilantul este obligatoriu in cazul unui SRL si trebuie intocmit de o persoana calificata in acest sens. Aceasta poate fi angajat al societatii – cu studii superioare economice sau putem incheia un contract cu un expert contabil autorizat CECCAR. In cazul PFA nu exista notiunea de bilant.

Concluzie

In general se spune ca un PFA este solutia cea mai rapida si mai simpla pentru a ne incepe activitatea. Chiar daca se infiinteaza foarte rapid – nu este deloc flexibil din punct de vedere al taxelor si impozitelor si daca dorim sa crestem pe termen mediu 2 – 5 ani nu este cea mai stralucita idee. Suntem restrictionati la un numar limitate de clase CAEN si trebuie sa avem o calificare pentru a infiinta PFA.

 SRL – solutie mai flexibilia. Contabilitatea presupune sa angajam un contabil – dar tariful depinde foarte mult de volumul de activitate. Si nici PFA-ul nu il putem coordona singuri de la inceput.   

 Pentru a decide care este forma optima pentru activiatea dumneavoastra – astept sa ma contactati pe ………

 

 

Aspectele legale sunt cuprinse in

  • Legea societăților nr. 31/1990 – pentru societati comerciale ( SRL )
  • Ordonanța de urgență nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale
  • Legea contabilității nr. 82/1991
  • Ordonanța nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați

Pin It on Pinterest

Shares